Gezi Yazıları

Vatikan Müzesi Bilet Türleri

Vatikan Müzesi Bilet Türleri

Vatikan Müzesi ziyaretine ilişkin Vatikan, Vatikan Müzeleri, Vatikan Müzesi Bilet Türleri, Vatikan Müzesi Online Bilet, Vatikan Müzesi Ziyaret Günleri gibi konularda edindiğim tecrübeleri yaptığım araştırmalarla derinleştirerek gidecekler için aşağıdaki rehber niteliğinde yazıyı hazırladım. Faydalı olmasını umuyorum. Anlatmaya Vatikan’ın kısa tarihçesi ile başlıyorum; dilerseniz aşağı inerek doğrudan bilet değerlendirmelerimin yer aldığı bölümü okuyabilirsiniz.

Vatikan’ın Kısa Tarihçesi

İtalya ile 2 millik bir sınırla çevrili olan Vatikan, 100 dönümlük bir alanı kaplayan bağımsız bir şehir devletidir ve New York’taki Central Park’ın yalnızca sekizde biri kadardır. Vatikan, başındaki papa ile mutlak bir monarşi olarak yönetiliyor. Vatikan kendi parasını ve kendi pullarını basıyor, pasaport ve plakalar veriyor, medya kuruluşlarını işletiyor ve kendi bayrak ve marşına sahip. Bir devletin tüm işlevlerine sahiptir. Yalnızca biri hariç: vergilendirme. Vatikan Müzesi giriş ücreti, damga ve hediyelik eşya satışları ve katkılar Vatikan Devleti’nin gelirini oluşturuyor.

Vatikan Müzesi Bilet Türleri

Vatikan Şehri – Aziz Petrus Bazilikası

Vatikan’ın Katolik Kilisesi’nin yeri olarak tarihi, MS 4. yüzyılda Roma’da Aziz Petrus (St. Peter) mezarı üzerine bir bazilikanın inşasıyla başlamıştır. Zamanla bu bölge, halkın bir hac bölgesi ve ticaret bölgesi haline gelmiştir. Daha sonra şehir sınırları içinde Apostolik Sarayı, Sistine Şapeli ve yeni St. Peter Bazilikası gibi ünlü yapılar inşa edilmiştir. Papa 1870 yılında ülke birleşinceye kadar İtalya’nın güneyindeki bütünleşik Papalık Devletlerinden oluşan bir topluluğa hükmetmiştir. Yeni laik İtalyan hükümeti, Papalık Devletlerinin bütün topraklarını ele geçirdi.Bundan sonra kilise ve İtalyan hükümeti arasında büyük bir kriz patlak verdi. Papalar, İtalya Krallığı’nın otoritesini tanımayı reddettiler ve Vatikan, İtalyan ulusal kontrolünün dışında kaldı. Papa Pius IX kendisini “Vatikan’ın esiri” ilan etti ve yaklaşık 60 yıl boyunca Vatikan’ı terketmeyi ve İtalyan hükümetinin otoritesine boyun eğmeyi reddetti. Aziz Peter Meydanı’nda İtalyan askerleri bulunduğunda, papalar kutsama vermeyi ya da kamusal alana bakan balkondan görünmeyi bile reddetti.

Vatikan Merdivenleri

Giuseppe Momo tarafından Tasarlanıp 1932 yılında inşa edilen Vatikan’ın meşhur merdivenleri

İtalyan hükümeti ile Katolik Kilisesi arasındaki anlaşmazlık, 1929’da Vatikan’ın kendi egemen devleti olarak var olmasına izin veren ve Papalık için 92 milyon dolarlık (bugünüm parasıyla 1 milyar doları aşmaktadır) ödeme ile ve Lateran Pacts‘ın imzalanmasıyla sona erdi. İtalyan hükümetinin başkanı Mussolini, Kral Victor Emmanuel III adına anlaşmayı imzaladı.

Vatikan Müzesi ve Bölümleri

Vatikan Müzeleri’nde tek yönlü gezi sistemi uygulanmakta olup; müzenin 1.400 odası ve Sistina Şapeli dahil 56 galerisi vardır.  Bu anlamda gezeceğiniz yeri sadece bir müze olarak düşünmeyin, 12 müzenin birleşiminden oluşan devasa bir kompleks düşünün. Bir Vatikan Bileti alarak tüm galerileri ziyaret ettiğinizde ve her yeri gördüğünüzde yaklaşık 7 km yol yürümüş oluyorsunuz. (bu nedenle ziyaretinizde rahat ayakkabılar giymenizde fayda var.) Müzenin oda ve galerilerinde Vatikan Müzesi’nin kuruluş tarihi sayılan 1506 yılından bugüne kadar papalar tarafından dünyanın çeşitli yerlerinden derlenen 70.000 eserin 20.000’i sergidedir.

Vatikan Müzeleri, Haritalar Galerisi (Sistina Şapeli’nden sonra beni en çok hayran bırakan yer), Mısır Kolleksiyonu, Etrüsk Eserleri Müzesi, Halılar Galerisi, Pio-Clementino Müzesi, Braccio Nuovo, Hristiyanlık Müzesi, Pinacoteca olarak adlandırılan dev resim koleksiyonu, Raphael Odaları, Borgia Daireleri, Chiaramonti Müzesi ve muhteşem Sistina Şapeli benzeri bir çok sanat yapıtı ile birlikte Michelangelo, Raphael ve Canova  gibi dünyaca ünlü sanatçıların eserleri de barındırmaktadır.

Ayrıca Vatikan şehri, sadece müzeleri ve Sistina Şapeli ile sınırlı değil. Çok yoğun olmasından dolayı girmekte zorluk yaşayabileceğiniz (hatta giremeyebileceğiniz) muhteşem kubbeye sahip Aziz Petrus Bazilikası, San Pietro Meydanı, Vatikan’ın Bahçeleri’ni de seyahatiniz kapsamında gezebilirsiniz.

Vatikan Müzeleri, yüzyıllar boyunca papalar tarafından toplanan resim, heykel ve diğer sanat eserlerinin başyapıtlarını içerir.

Rafael Odaları - Vatikan Müzesi

Raphael Odaları – Vatikan Müzesi – Atina Okulu Eseri’nin genel görünümü.

Müzeler genellikle hafta içi her sabah halkın ziyaretine açıktır. Her ayın son Pazar günü giriş ücretsizdir. (Ancak tavsiye etmiyorum inanılmaz kalabalık olabilir.) Vatikan Müzesine bağlı müzeler, Piazza Risorgimento’nun yakınındaki Viale Vaticano‘da yer almaktadır. Resim sergileri, bronz eser sergileri, mermer sergileri, duvar halısı sergileri Müzeler’in bir parçasıdır.

Vatikan Müzesi bünyesindeki birimleri, müze planını ve görülmesi gereken eserleri anlatmak binlerce kelime süreceğinden, bilet ve giriş değerlendirmelerine geçiyorum. Bu konu ile ilgili hazırlamakta olduğum (görülmesi gereken eserleri de içeren) bir rehberi pdf olarak yakın bir zamanda yazıma ek yapacağım.

Vatikan Müzesi

Arnoldo Pomodoro’nun yaptığı altın küre: Sfera Con Sfera. İç içe geçmiş iki küreden oluşan eseri görmeden geçmeyin. Eser Cortile della Pigna’da yer almaktadır.

Vatikan Müzesi-Haritalar Galerisi

1500 yılında yapımına başlanan Haritalar Galerisi’nin tavanındaki muhteşem detaylar İtalya ve çevresindeki illeri tasvir ediyor. Bu detayların içlerinde Neptün ve Roma tanrılarını da barındıran şahane detayları da görebilirsiniz.

Vatikan Müzesi Bilet Türleri

Vatikan Müzesi dünyanın en çok ziyaret edilen & en büyük müzelerinden biri. Dünyanın dört bir yanından getirilmiş tarihi eserlerle (Papaların sanata olan düşkünlüğünden kaynaklı olarak) ve Vatikan’ın kendi gizemli tarihi ile dolu. Roma’ya gidildiğinde kesinlikle atlanılmaması gereken bir yer.

Vatikan Müzesi inanılmaz kalabalık bir yer alttaki resimden de göreceğiniz üzere; önceden online bilet alınmaması durumunda neredeyse kilometrelerce uzayan bir kuyrukta beklemeniz ve ziyaretinizi müze kuyruğunda bekleyerek geçirmeniz oldukça olası. Yoğunluğu ifade etmek için aynı güne online bilet dahi bulunamadığını ifade etmek yanlış olmaz.

Vatikan müzesi Kuyruğu

Vatikan Müzesi Kuyruğu

İnternette online olarak sunulan Vatikan Müzesi Bileti Müzenin kendi gişesinde olan biletten yaklaşık 2-3 Euro kadar daha fazla. Vatikan Müzesi’nin yoğunluğundan kaynaklı olarak, Vatikan Müzesi biletleri çeşit çeşit. Kimi Vatikan Müzesi Bileti sadece hızlı girişi içerirken (kuyruk bekleme derdi olmaksızın giriş); kimi bilet sabah müze açılmadan erken saatte ya da gece müzeye giriş kapandıktan sonra giriş imkanı tanıyor. Bu giriş imkanlarına ilave olarak rehber eşliğinde de gezebiliyorsunuz.

Rehberli turlar da kendi içinde 30 kişilik gruplar – 15 kişilik gruplar gibi ayrılmış durumda. 15 kişilik gruplar genellikle “küçük grup turu” olarak adlandırılıyor ve fiyatı daha yüksek.

Vatikan için İtalyanların yaptığı Turizm organizasyonlarını gördükten sonra; İtalyanların Turizm konusunda isteksiz & tembel insanlar olmadığını gördüm, gerçekten her şey planlı ve çok güzel. Her yanından tarih fışkıran İstanbul’daki tüm müzelerin kuyruğunu toplasanız maalesef bir Vatikan Müzesi kuyruğu etmiyor. Gelgelelim konumuza özetle Vatikan Müzesi Bilet Türleri şöyle:

Söz konusu biletler için güvenilir iki site öneriyorum;

1-Vatikan Müzesi ve Sistine Şapeli Hızlı Giriş Bileti (Tıklayınız – 1. Site ) ya da (Tıklayınız – 2. Site) ya da son dakika bileti olarak (Tıklayınız-3) Sanıyorum en çok tercih edilen giriş türü bu. Sitelerden birincisi Getyourguide  diğeri de Tiqets Üçüncü opsiyon olarak önerdiğim bilet türü de bilet alma işini son ana bırakanlar için Tiqets’ın son dakika bileti.

(Güncelleme 2020-Temmuz: Korona Virüs (Covid-19) salgını nedeniyle İtalyan devleti tüm müzeleri ziyarete kapattı. İtalyan devletine benzer bir şekilde ayrı bir idari birim olan Vatikan Devleti de Vatikan’a girişi kapattı. 1 Haziran 2020 itibariyle yeni giriş kuralları ile birlikte Vatikan Müzeleri tekrar açılmıştır. İlave edilen kurallar maske zorunluluğu ve ateş ölçümüdür. Ayrıca her ayın son pazar günü izin verilen müzelere ücretsiz giriş uygulaması sona erdirilmiştir. )

Yukarıda birinci olarak Tiqets’ı önerdim. Çünkü, Tiqets dünya çapında bilet satan ve bir sorun yaşamanız durumunda anında yardımcı olabilecek bir bilet sitesi. Ayrıca Tiqets en son aşamada (yani tarih seçip ödeme aşamasına geldiğinizde) size fırsatlar sunabiliyor örneğin; Kolezyum+sesli rehber ve dijital haritayı Kolezyum’da 1.5 saat sıra bekleyip kağıt bilet alacağınız fiyata size verebiliyor.

Bilet fiyatlarındaki farklılıkların nedeni müzenin biletleri belli başlı firmalar arasında dağıtılıyor olması (Müzenin de bir kapasitesi var sonuçta) ve de yoğunluk durumuna göre bilet fiyatlarının dalgalanıyor olması. Bu bilet türlerine ek olarak Vatikan Müzeleri’ne yaptığınız ziyareti son dakikada planladıysanız (örneğin bugün veya yarın için bilet bakıyorsanız) online bilet bulmanız çok çok zor olabilir; bu durumda yukarıda önerdiğim Last Minute Tickets (Son Dakika Bileti) denilen bilet türüne bakabilirsiniz; fiyatı normal giriş biletinden biraz daha fazla oluyor.

Eğer hiçbir yerde hiç bir şekilde Vatikan Müzesi bileti bulamadıysanız ve mutlaka ziyaret etmek istiyorsanız araştırdığım kadarıyla sizin için en uygun 2 imkan kalıyor: Rehberli tur (tıklayınız) ya da bir Pass Card. Rehberli turu aşağıda detaylı açıkladım fiyatı yaklaşık 45-50 euro civarında.

Pass Card konusunda ise hemen hemen tüm Türkçe sitelerde Roma Pass kartından bahsediliyor ama Roma Pass kartı size toplu ulaşımdan ücretsiz faydalanma imkanı ve 2 müzeyi ziyaret imkanı tanıyor ve bu iki müzeye Vatikan (2022 itibariyle) dahil değil. Kolezyum dahil ancak Kolezyum için ilave ücret ödeyip rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Yani bir pass card niteliği taşımıyor.

Yukarıda bahsetmiş olduğum biletler resmi “Vatikan Müzeleri” aracılığıyla ve izniyle bu sitelerde satılıyor ve farklı turlar-girişler-pass card’lar arasında bölüştürülüyor. Tavsiye ettiğim ilk bilet hakkında 54 bine yakın olumlu yorum var. Bilet müzeye hızlı giriş imkanlarından faydalanarak girmenizi sağlıyor. Sadece güvenlik kontrolü için sıra bekliyorsunuz. Online bilet aldıktan sonra gerek sms yoluyla gerek mail yoluyla size barkod gönderilecek. Müzeye giriş yaparken barkodu okutmanız yeterli. Turizm sezonunda bir günde ortalama 25.000 kişinin Vatikan Müzeleri’nin ziyaret ettiği düşünülünce hızlı girmek tatil zamanınızı sıra bekleyerek harcamamanız için önemli.

Hızlı giriş bileti herhangi bir rehber & tur eşliğinde ziyareti kapsamıyor. Ancak bileti alırken sipariş aşamasında ilave “Sesli Rehber” (İngilizce – Almancanız vb. varsa Türkçe maalesef yok) de alarak bunu bir nebze aşabilirsiniz. Kendi başınıza Vatikan Müzesi bölümlerini geziyorsunuz. Hızlı giriş biletinin kapsamı müze kuyruğunda beklemeden Vatikan Müzeleri, Sistine Şapeli’ni ziyaret etme imkanı tanıyor.

2-Roma Turist Kartı (Tıklayınız): Tiqets firmasının kombine bilet paketi olan Roma Turist Kartı Vatikan Müzeleri, Kolezyum, Aziz Petrus Bazilikası rehberli turu kombinasyonunu tek bir pakette almanızı sağlıyor. Özellikle yabancı dili olanlar için Aziz Petrus Bazilikası rehberli turunun iyi bir ilave olduğunu söyleyebilirim.

Bu 3 giriş/tur seçeneğine ilave olarak Roma şehir rehberi telefon uygulaması ve Pantheon sesli rehber de bu paket dahilinde bulunuyor. Rezervasyon esnasında ziyaret tarihlerini ve saatlerini seçmeniz gerekiyor. Ardından mobil bilet kartınız eposta adresinize geliyor. Dilerseniz çıktısını da alabilirsiniz.

3-Vatikan Bilet ve Sistine Şapeli’ne Açılışından Önce (Sabah Erken Saatlerde) Giriş İzni Veren Bilet (Tıklayınız): Bu biletin  süresi çok kısa -1 saat-. Canlı rehber eşliğinde (sadece İngilizce) 1 saat boyunca; açılışından yarım saat önce; Vatikan Müzesi ve Sistine Şapelini geziyorsunuz. Bu seçenekte kalabalıklar gelmeden müzeye giriyorsunuz ama bence tanınan süre (1 saat) oldukça kısa. Böyle bir opsiyonunuz da var. Vatikan sabah turu hakkında 518 olumlu yorum var.

Ancak benim burada bir tur önerim daha olacak dilerseniz yoğun kalabalıklar gelmeden Vatikan Müzeleri’nde kahvaltı yapıp ardından özel rehberli tura katılabiliyorsunuz. Özel rehberli turunuz müzeler açılmadan önce başladığı için  herkesten önce gezmeye başlıyorsunuz. 10 kişilik küçük gruplarla yapılan bu turlar oldukça pahalı olsa da tam anlamıyla bir VIP tur olma özelliği taşıyor. Bütçesi uygun olanlar değerlendirebilir diye düşünüyorum. Turu incelemek için tıklayınız.

4-Vatikan Müzeleri ve Sistine Şapeli’ne Gece Ziyaret İmkanı Veren Bilet (Tıklayınız): Sabah biletine benziyor ama süresi hepsinden uzun (yaklaşık 3 saat). Bu Vatikan turu sadece cuma akşamları akşam 20:00’da başlıyor, çünkü Vatikan’a gece giriş imkanı sadece cuma günü tanınıyor. İngilizce, İspanyolca, Almanca dil seçeneklerinde rehber eşliğinde Vatikan Müzeleri ve Sistine Şapeli’ni geziyorsunuz. Gündüz Antik Roma’yı gezip; geceyi Vatikan Müzeleri’ne ayırmak gibi bir planlama yapabilirsiniz. Ayrıca Vatikan’ı hem kalabalıksız, hem rehberli hem de uzun bir sürede gezmek bütçeniz uygunsa çok iyi bir seçenek.  

5-Antik Roma ve Vatikan Müzesi Turu (ikisi birlikte) (Tıklayınız): Bu da farklı bir opsiyon. Vatikan Müzeleri, Aziz Petrus Bazilikası (kubbesini gezdirmiyorlar oraya ayrı bilet isteniyor), Sistine Şapeli, Roma Forumu, Kolezyum, Piazza Navona ve Trevi Çeşmesini 6.5 saat boyunca İngilizce ve Almanca seçeneklerinde rehberle geziyorsunuz. Dilerseniz kulaklık da veriyorlar. 

6- Kombine Roma Bilet Paketi (Vatikan Bilet, Aziz Petrus Bazilikası ve Kolezyum)- (Tıklayınız): Bu kombine bir Roma’nın en iyileri paketi. Peki bu paketin kapsamında neler var? Vatikan Giriş Bileti kapsamında sadece Vatikan Müzeleri’ne değil Sistine Şapeli ve Aziz Petrus Bazilikası’na da öncelikli giriş hakkınız oluyor. (Sistine Şapeli ve Aziz Petrus için normalde ayrı ücret alınmıyor ama yoğunluk nedeniyle gireceğinizin de garantisi verilmiyor.) İşte bu paketle öncelikli geçiş hakkınız oluyor. Ayrıca bu paket kapsamında Kolezyum’a ve Roma Forumu hızlı-giriş bileti ve de Roma geziniz için bir “sesli rehber” de var. 

7-Kolezyum’u da İhmal Etmeyin: Eğer Roma’yı ziyaret edecekseniz mutlaka Kolezyum’a da uğramalısınız. Roma seyahatinde Vatikan ile birlikte Kolezyum olmazsa olmazdır.

Vatikan Müzesi Kuyruğu için daha önce yazdığım şeyler Kolezyum için de geçerli. Sadece Kolezyum biraz daha az yoğun. (ama turizm sezonunda online bilet almadan giderseniz ortalama 1-1.5 saat bilet gişesinde bekleyebilirsiniz.)

Kolezyum’la ilgili içinde merak ettiğiniz her şeyi bulacağınız çok kapsamlı bir rehber hazırladım. Buraya tıklayarak (Kolezyum) okuyabilirsiniz.

Buraya kadar yazımı okuyan ve son dakika Vatikan bileti alan arkadaşlardan fiyat / kapsam olarak daha uygun bir bilet-tur bulan, duyan olursa iletişim formundan bana ulaşırsa burayı güncellemekten memnuniyet duyarım.

Laocoön ve Oğulları

Laocoön ve Oğulları, Pio-Clementino Müzesi, Vatikan Müzeleri. Bu heykel grubu 1506’da yapılan kazılar sonucunda Vatikan’a getirilmiştir ve bu eserin getirilmesi Vatikan Müzeleri’nin kuruluş temeli sayılmaktadır. Düşünsenize 500 yılı aşkın süredir sergide.

Vatikan Müzesi’ne Ulaşımı Nasıl Sağlarım?

İtalyanlar her konuda olduğu gibi bu konuda da her türlü imkanı sunmuş. Roma’da 2 büyük havaalanı mevcut. Birincisi Fiumicino – Leonardo da Vinci Havalimanı diğeri de Ciampino Havaalanı. Bu havaalanlarından doğrudan Roma merkezine, otellere karşılıklı otobüs-minibüs ve özel transfer imkanları mevcut. Genellikle oteller müşterilerini havaalanından alıyor ancak bu seçenek yoksa dahi, havaalanı tercihinize göre bunun  biletini de önceden alabiliyorsunuz. Ayrıca Roma’dan Vatikan’a ulaşmak için Roma Terminali’nden -A-metro hattıyla Ottaviano San Pietro – Musei Vaticani durağında inildikten sonra yedi/sekiz dakikalık yürüme ile Vatikan Müzeleri’ne / Vatikan’a  ulaşmak mümkün. Bu metro durağı Aziz Petrus meydanına yakın bir konumdadır. Eğer Aziz Petrus Meydanı tarafında inmek istemezseniz; yine aynı metro hattında yer alan “Cipro” metro durağında inerek Vatikan girişine 5 dakikada ulaşabilirsiniz. Roma’da metro sabah 05.30 ile akşam 23.30 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Vatikan Müzesi Bilet Kuyruğu

Vatikan Müzesi Giriş Kuyruğu

Vatikan Müzesi’ni Hangi Günler Ziyaret Etmeli?

Kendi deneyimimin yanı sıra yaptığım araştırmalar neticesinde aşağıdaki yazıda bu soruyu özetledim. Vatikan Müzesi ziyareti için Salı-Çarşamba ve Perşembe uygun günlerdir.

Pazartesi: Vatikan Müzeleri için pazar günleri kapalı olduğu için en yoğun günlerden biridir. Birçok kişi Vatikan Müzeleri’nin kapanış günü hakkında bilgi sahibi olmadığından sabahın erken saatlerinden beri, girişte sıraya giren insanları bulacaksınız.

Salı: Sallanır :) Vatikan Müzeleri için sessiz bir gün olabilir ve ziyaret için iyi bir seçim olabilir.

Çarşamba: Papa’nın halk günüdür. Dünyanın dört bir yanından binlerce insan St. Peters meydanında kendilerine ayarlanan sandalyelerde bu güne katılmak için Vatikan’a gelir. St Peters Meydanı’ndaki halk gününe katılmayı planlamıyorsanız, bu Vatikan Müzeleri’ni ziyaret etmek için güzel bir zamandır. Sabah gitmeli ve Vatikan Müzeleri neredeyse boşken gezmelisiniz.

Ancak Çarşamba sabahı papanın halk günü olması nedeniyle Aziz Petrus Bazilikası öğleye kadar kapalı olabiliyor. Buna dikkat etmenizi öneririm. Yani sabah müzeleri, öğleden sonra da bazilikayı ziyaret edebilirsiniz.

Perşembe: Vatikan’da bir tatil ya da özel bir törenin yapıldığı günler haricinde Perşembe, Vatikan için özellikle yoğun bir gün değildir. Tercih edilebilir.

Cuma: Vatikan’ın en yoğun günlerinden biri olarak kabul edilebilir. Haftasonu tatilcileri nedeniyle müze çok yoğun olabilir.

Cumartesi, pazartesi ile birlikte, Vatikan’daki en yoğun gündür. Pazar günleri Vatikan kapalıdır ve cumartesi günleri,  girişte her zaman daha uzun bir kuyruk vardır. Cumartesi gününden kaçınmanızı öneriyorum.

Vatikan Müzesi’ni Hangi Saatlerde Ziyaret Etmeli?

Vatikan Müzesi’ni yoğun bir günde 25.000’den fazla insan ziyaret ediyor. Burayı özellikle yoğun bir dönemde ziyaret edecekseniz, sizin için iki zaman dilimi önereceğim birincisi mümkün olduğunca açılış saatine yakın bir saatte yani erken gelmeye çalışın. Uzun ve güzel bir gezi için karnınız tok olsun ve rahat ayakkabılar giyin. Gezmek ve daha dolu bir zaman geçirmek için bu muhteşem müzeye bir tam gününüzü fırsatınız varsa ayırın.

Eğer böyle bir imkanınız yoksa ikinci seçenek olarak ziyaretinizi öğleden sonra gerçekleştirin. 10:00-13:00 aralığını saat olarak önermiyorum. Minimum 3-4 saat süre ayırmanızı öneriyorum, saat 14:00-15:00 aralığında giriş yapabilirsiniz.

Üçüncü seçenek olarak ise Vatikan’ı gece ziyaret etmek isteyebilirsiniz. Nisan – Ekim ayları arasında her cuma akşamı saat 7’den sonra Vatikan Müzesi’ni rehber eşliğinde gece gezebilirsiniz. Bütçeniz uygunsa güzel bir deneyim olabilir.

Buradaki önerilerimizin haricinde Vatikan Müzesi giriş saatleri sabah 9 olup en son giriş akşam saat 4’te yapılabilmektedir. Müze akşam 6’da kapanmaktadır. Yani en son ziyaret saati olan  16:00’da girmeniz durumunda müzeleri gezmek için 2 saat vaktiniz olacaktır. Müze pazar günü hariç haftanın her günü açıktır. Ancak ücretsiz giriş imkanı olan her ayın son pazar günü müzelere sabah 9 – öğleden sonra 12:30 saatleri arasında giriş yapılabilmektedir.

Koronavirüs güncellemesi: Müzeler, Pazartesi-Perşembe günleri arasında sabah 10:00-akşam 20:00 arasında (son giriş 18:00’dır); Cuma-Cumartesi günleri ise sabah 10 – akşam 22:00 (son giriş 20:00’dır) arasında hizmet vermekte olup Pazar günleri kapalıdır.

Vatikan’a Giderken Dikkat Edilecek Hususlar

Vatikan Müzesi’ne giriş kuralları mevcuttur. Her ne kadar müze ağırlıklı olsa da Hristiyanlar tarafından taşıdığı dini önem nedeniyle şort, dekolte kıyafet, askılı kıyafet vb. kıyafetlerle ziyaret kabul edilmiyor. Bu kurallar hem erkekler hem de kadınlar için geçerlidir. Mini şort vs. giyilmediği taktirde sorun olmuyor, ancak askı olayına dikkat ediyorlar. Hatta bu nedenle etrafta şal satan seyyar satıcılar türemiş durumda. Bir problem yaşamanız durumunda 7-8 Euro’ya şal veriyorlar.

Sistina Şapeli’nde bazı kısıtlamalar var. Vatikan genelinde fotoğraf ve video çekerken sorun yaşamazsınız ancak Sistina Şapeli’nde fotoğraf ve video yasak. Ayrıca sessiz olunması gerekiyor. Her ne kadar sessiz olunması konusunda  kalabalık nedeniyle başarı sağlayamasalar da fotoğraf ve video çekimi konusunda oldukça hassaslar. Ayrıca Sistina Şapeli’ne sadece Vatikan Müzeleri’ne giriş yaparak ve tabelaları takip ederek ulaşabileceğinizi belirtmek istiyorum. Yani harici bir giriş bulunmamaktadır.

Vatikan’a girişte büyük sırt çantaları ve valizler kabul edilmiyor. Ancak bunu bırakabileceğiniz bir yer mevcut. Tuvalet konusunda ise sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Yeterli sayıda var hatta engelli tuvaletleri bile düşünülmüş.

Eğer bebek arabasıyla gezecekseniz, ara sıra inip çıkmak durumunda kalacağınız merdivenler mevcut. Bunu göz önünde bulundurmanızı öneririm. Zor olabilir.

Ayrıca Vatikan’ı gezerken bir harita – plan eşliğinde gezmenizi öneririm. Müze girişinde ücretsiz kroki veriliyor. Bunu mutlaka almanızı öneririm. İlave olarak internet üzerinde farklı Vatican City Map çeşitleri mevcut. Yazımda daha önce bahsettiğim üzere pdf formatında bir Vatikan Rehberi hazırlıyorum bittiği zaman yazıma ek yapıp paylaşacağım. Son olarak Vatikan Müzesi giriş ücreti 2023 yılı ocak ayı itibariyle 2022 yılıyla aynı olup, Kolezyum gibi artması muhtemeldir.

Bu yazımızda Vatikan Müzeleri, Vatikan Müzesi Online Bilet, Vatikan Müzesi Giriş Bileti, Vatikan’a Giriş Kuralları, Online Vatikan Bileti Nasıl Alınır? gibi konularda sizlere yardımcı olmaya çalıştım. Umarım faydalı olmuştur.

Yazar Hakkında

Ferhat Gökçe

Yorumlar

Yorum Yaz