Gezi Yazıları

Kolezyum Bilet Türleri

Kolezyum ziyaretine ilişkin olarak Kolezyum nasıl gezilir, Kolezyum Bilet Türleri, Kolezyum Online Bilet, Kolezyum’u ideal ziyaret zamanı gibi konularda edindiğim tecrübeleri yaptığım araştırmalarla detaylandırarak gidecekler için aşağıdaki rehber niteliğinde yazıyı hazırladım. Faydalı olmasını umuyorum.

Yazım Kolezyum’a dair bütün bilgileri içeren bir seyahat rehberi niteliğinde olup, her türlü bilgiyi bulabilirsiniz. Anlatmaya Kolezyum’un tarihçesi ile başlıyorum; dilerseniz aşağıdaki içindekiler tablosundan doğrudan bilet değerlendirmelerimin yer aldığı bölüme tıklayarak okuyabilirsiniz. Ama yazının bütününü okumanızı tavsiye ederim; çünkü yazımın internet üzerindeki en kapsamlı ve okunaklı seyahat rehberi olduğunu düşünüyorum.

Kolezyum’un Tarihçesi

Kolezyum, Romalıların inşaa ettiği en görkemli amfitiyatrodur. Tanımlama bu ancak Kolezyum tarihte o kadar farklı amaçla kullanılmış ki tiyatro tanımı çok dar kalıyor, en iyisi biz antik mega yapı diyelim. Anlatmaya Kolezyum’un neden inşaa edildiği, daha doğrusu Kolezyum’u inşaa etmeye iten faktörlere değinerek başlıyorum.

Nero.. Roma’yı yakmasıyla tanıdığımız imparator Nero. Kolezyum’un inşaasına neden olan şahıs. Nero genç yaşta Roma tahtına çıkan ve tarihçilerin aktardığına göre aslında pek de imparatorluk vasıflarını taşımayan biriydi. Roma İmparator’u olduktan sonra sürmüş olduğu lüks yaşama ilave olarak onun döneminde (tam olarak M.S 64 yılında) Büyük Roma Yangını gerçekleşti.

Genç imparator bu yangının ardından aşağıdaki görselde canlandırmasının yapıldığı “Domus Aurea” olarak adlandırılan ve dilimize “Nero’nun altın evi” olarak çevrilen muhteşem sarayı inşaa etti. Üçte ikisi yanan Roma’nın önemli bir kısmını da bu sarayın kompleksine dahil etti. Aşağıdaki resimde canlandırması yer alan ve boyutu günümüzdeki Özgürlük Anıtı’na yakın olan (37 metre olduğu söylenir.) devasa heykelini (Colossus of Nero) yaptırdı. Yine National Geographic tarafından canlandırılan aşağıdaki ikinci görselde yer aldığı üzere; sarayının yakınına devasa bir yapay gölet yaptırdı. Kolezyum daha sonra bu gölet üzerine inşaa edilecekti.

Bir çok tarihçi bu yangında Nero’nun rolünün bulunmadığını; hatta yangın esnasında kendisinin Roma dışında bulunduğunu ifade etse de; Roma halkı bu yangını kendisine atfetti, generalleri Nero’yu suçladı.

Domus Aurea: Nero'nun Altın Sarayı.

Domus Aurea: Nero’nun Altın Sarayı.

Kolezyum'un üzerine inşaa edildiği alan: Nero'nun yapay göleti

Kolezyum’un üzerine inşaa edildiği alan: Nero’nun yapay göleti – Resim: National Geographic.

İmparatorun tarihçisi olan Suetonius bu saray hakkında “yemek yenilirken misafirlerin üzerine parfüm yağmuru akıtan bir sistem olduğundan; sarayın meralarında vahşi hayvanlar olduğundan, sarayın musluklarından deniz suyu akıtıldığından” bahseder ve der ki Nero bu saray bittiğinde şunu demiştir: “artık insan gibi yaşayabilirim”.

Kolezyum Bilet Türleri - Domus Aurea - Nero'nun Altın Evi

Kolezyum Bilet Türleri – Domus Aurea – Nero’nun Altın Evi

Kolezyum Bilet Türleri - Domus Aurea - Nero'nun Altın Evi

Kolezyum Bilet Türleri – Domus Aurea – Nero’nun Altın Evi

Gelgelelim işin sonuna. Nero insan gibi (?) fazla yaşayamamış; israfı, zulmü ve lüks hayatı ile halkın ve imparatorluğun sefaleti çelişmiştir. İmparatorluğun dört bir yanındaki generalleri kendisine isyan etmiş ve Nero en sonunda Roma dışındaki bir evde; yakalanacağını anladığı anda; kendi boğazını keserek intihar etmeye çalışmış, becerememiş ve yanındakilerin yardımıyla ölebilmiştir.

Bütün bunların ardından 18 ay boyunca generaller birbirleriyle savaşmış ve bir general olan Vespasian iktidarı eline geçirmiştir. Vespasian, Roma halkını yaşadığı kötü günleri unutturmak için önce Nero’nun altın sarayını yerle bir etmiş, Nero’nun yaptırdığı yapay gölü kurutmuş, sarayı ve bahçeleri harabe durumda bırakmıştır. Nero’nun sarayı daha sonra imparator Trajan döneminde tamamen yerin altına gömülmüş, üzerine Trajan Hamamları inşaa edilmiştir. (bunlar daha sonra Rönesans’ta keşfedilmeye başlanacak hatta dönemin sanatçılarına esin kaynağı olacak.) 

Vespasian Roma halkına güzel zaman geçirebileceği dev bir amfitiyatro yapmayı düşünmüş; Nero’nun ardından Nero’nun şahsına münhasır sarayına zıt olarak Roma’ya adanan bir yapı yapmak istemiştir: Kolezyum.

M.S 72 yılında inşaasına başlanan ve 80 yılında biten Kolezyum’un mimarı kimdir bilinmemektedir, kim tasarladı kim uyguladı bilen yok. Sadece yaptıranı biliyoruz.

İlave olarak belki merak etmişinizdir bu Kolezyum adı nereden gelmektedir? Yukarıda da parantez için de yazmıştım. Kolezyum’un adı Nero’nun devasa heykelinden gelir. Latincesi “colosseus” büyük, devasa anlamındadır. Aslında bu yapının ilk adı “Flaviyan Amfitiyatrosu”dur. Kolezyum adına ilk olarak M.S 7’inci yüzyıldaki kaynaklarda rastlanır.

Muhteşem Kolezyum

Muhteşem Kolezyum

Kolezyum ve Konstantin Takı

Kolezyum ve Konstantin Takı

Kaldığımız yerden devam edelim imparator Vespasian; Kolezyum tamamlanamadan ölmüştür. Yerine geçen oğlu imparator Titus Kudüs seferinde elde ettiği ganimetlerle bu dev yapı tamamlanmıştır.

Bu dev yapıyla ilgili teknik ayrıntıları madde madde anlatacağım ki sıkıcı olmasın:

  • İnşaasında 60 bin işçinin / kölenin çalıştığı söylenir (Yahudi kölelerin buranın inşaasında çalışıp çalışmadığı konusu tartışmalıdır.)
  • Kolezyum’u inceleyen tarihçiler buranın en fazla 60.000 (Kolezyum’un Kapasitesi) kişiyi alabileceğini belirtmektedir.
  • Antik çağda 80’in üzerinde girişi vardır, bu mega yapı 189 metre uzunluğunda, 156 metre genişliğinde olup 24.000 metrekare alanı kaplamaktadır. Yüksekliği ise 48 metredir.
  • Kolezyum’un dış cephesi için 100 bin metreküpten fazla traverten taşı kullanılmıştır, bu traverten taşlarını birbirine bağlamak için ise 300 ton demir kullanıldığı tahmin edilmektedir.
  • Antik çağda Kolezyum arenasının 15 cm kalınlığında kumla kaplı olduğu düşünülmektedir.
  • Kolezyum’un inşaa materyalleri: Kolezyum inşasında kullanılan malzemeler özenle seçilmiştir. Bunlar:  Traverten (ana sutunlarda ve duvarlarda), Tüf yani Volkanik Taş, Romalılar tarafından icat edilen Beton (Kolezyum’un temelinde bolca kullanılmıştır yapının üstü daha hafif materyallerdir), su-kum ve fayansla karıştırılarak kullanılan Tuğlalar, Mermer (oturma alanlarında), Kireç, Harç ve taştır.
Kolezyum'dan bir duvar kesiti. su-kum ve fayansla karıştırılarak kullanılan Tuğlaları burada görebiliyoruz.

Kolezyum’dan bir duvar kesiti. su-kum ve fayansla karıştırılarak kullanılan Tuğlaları burada görebiliyoruz.

Antik Roma Modeli - Roma Uygarlığı Müzesi

Antik Roma Modeli – Roma Uygarlığı Müzesi’nde yer almaktadır. Bu model Mussolini’nin emriyle 1933 yılında yaptırıldı.

Evet arkadaşlar Kolezyum’u inşaa ettik şimdi açalım. Titus tarafından açılışı yapılan bu mega yapıda söylenceye göre 100 gün boyunca açılış oyunları sürmüştür. Bir günde 7.500-10.000 civarında hayvanın öldüğü söylenir. Burada sırasıyla Kolezyum’un  ne için kullanıldığını yazıp oyunlardan devam edeceğim. Kolezyum;

  • İlk açıldığı zamanlarda daha çok eğlence amaçlı (vahşi hayvan avları gibi),
  • Gladyatör dövüşleri (en çok bu amaçla kullanıldı),
  • İdamlar – Toplu idamlar (erken dönem hristiyanları imparator büyük Konstantin Roma’yı fethedene kadar burada aslanlara yem edilmiştir.)
  • Deniz savaşları (bu konu tartışmalıdır, yapılmadığını söyleyen tarihçiler de var.)
  • Meşhur savaşların tekrar canlandırılması ve dramalar.

Kolezyum’un tarihi boyunca 500.000 insanın burada oynanan gladyatör savaşlarında ve idamlarda hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Kolezyum’da oynanan gladyatör dövüşlerinde her çeşit hayvan kullanılmıştır: Sırtlanlar, su aygırları, aslanlar, kaplanlar, gergedanlar, antiloplar, timsahlar, deve kuşları, ayılar ve zebralar. Hatta zürafa dahi burada kullanılmıştır.  Bugün Kolezyum’un içinde bu hayvanlara ait buluntular (kemikler, kafatasları vs.) sergilenmektedir. Bu hayvanları beslemek üzere getirilen bitkiler nedeniyle Kolezyum içerisinde 1871 yılındaki temizliğine dek eşsiz bir bir tohum ve bitki çeşitliliği oluşmuştur (400 tür olduğu belirtiliyor) ki bu ayrı bir inceleme konusu.

Kolezyum içindeki hayvan kemikleri

Kolezyum'un Arena Bölümü

Kolezyum’un Arena Bölümü

Kolezyum'un Arena bölümünden yeraltı yapısını inceleyen turistler

Kolezyum’un Arena bölümünden yeraltı yapısını inceleyen turistler

Gladyatörlerden bahsediyoruz? Peki kimdir bu Gladyatörler? Gladyatörler kısaca anlatmak gerekirse özgürlüğü elinden alınmış savaş esirleri, köleler, mahkumlardır. Bu insanların büyük kısmı idama mahkum edilmiş olup, yaşama şansları savaşmaktı. Ancak belirtmem gerekir ki; Roma’da özgür erkeklerin de Gladyatör olmayı seçtiklerini ve savaştıklarını bilinmektedir.

İkisinden biri yeninceye kadar süren silahlı düellolar sırasında, gladyatörlerden ellerinden gelenin en iyisini yapmaları istendi. Gladyatör dövüşlerini Kolezyum’un arena alanında görevli olanlar sıkı takip ederlerdi ve gladyatörlerden  biri yeterli çaba göstermediyse ölümle cezalandırılabilirdi. Mücadeleye devam edemeyen ve yenilmiş olan gladyatörlerin imparatordan ya da  izleyicilerden merhamet (misyon) istemelerine izin verilirdi.

Kolezyum'a çıkan geçitlerden biri.

Kolezyum’a çıkan geçitlerden biri.

60.000 kapasitesi olan bu mega yapıda düzenlenen oyunlar halka açıktı ve isteyen girebilirdi. Kolezyum’un dizaynı o kadar akıllıcaydı ki 60.000 insan’ın 15 dakika içerisinde biletlerini göstererek yerine oturabildiği ifade edilmektedir. Peki Kolezyum’da her isteyen her istediği yere oturabilir miydi? Hayır.

Kolezyum’un oturma planı aşağıdan yukarıya 5 sosyal kategoriye ayrılmıştır. Ima Cavea – Auditorium olarak adlandırılan ve arenaya en yakın olan oturma alanı İmparator, Senatörler, Elçiler ve diplomatlar için ayrılmıştır. Bu katmanlar Kolezyum’un üst katlarına doğru ayrı ayrı sınıflandırılarak devam eder. Mesela bugün ziyaret etmek için ayrı para vermeniz gereken ve “Belvedere” olarak adlandırılan en üst koltuklar en yoksul vatandaşlara ve kölelere ayrılmıştır.

Kolezyum Bilet Türleri - Kolezyum'un Belvedere olarak adlandırılan üst katları

Kolezyum Bilet Türleri – Kolezyum’un Belvedere olarak adlandırılan üst katları

Kolezyum’un en üst sıraları

Evet arkadaşlar Kolezyum’un tarihçesini ve inşaasını-amacını olabildiğince kısa ve anlaşılır bir biçimde anlatmaya çalıştım. Tarihçe bölümünü bitirirken son olarak Kolezyum’a ne olduğunu ve bugüne kadar nasıl ulaştığına da değinmek istiyorum.

Kolezyum 5. yüzyılın başlarında yapısını zayıflatan depremler yaşadı ve de Hypogeum (biraz sonra ayrı başlıkta bahsedeceğim) olarak adlandırılan yeraltı katmanlarında  biriken bitkiler yapının organizasyon yapısının zayıflamasına neden oldu.

Onu tamiratta tutmakta güçlük çekmeye başladıkça, çoğu Hristiyan olan şehrin yönetici sınıfı ve imparatorları, kanlı gladyatör şovlarına karşı ilgisizlik ve isteksizlik hissetmeye başladılar. (ki bu normaldir asırlarca Hristiyanlar pagan Romalılar tarafından bu alanda aslanlara yem edildi). Hristiyanlığı din olarak tanıyan ve aynı zamanda İstanbul’un da kurucusu olan büyük Konstantin ve haleflerinin gladyatör savaşlarını ortadan kaldırma çabalarına rağmen, gladyatör dövüşleri 404’te İmparator Honorius tarafından nihai olarak yasaklandı. Bilinen son oyunlar (gladyatör savaşlarının dışında) Ostrogoth kralı Theodoric (A.D. 473-526) hükümdarlığı zamanında yapıldı.

Bina orjinal işlevini yitirmesinin ardından başka bir işlev kazandı: Taş Ocağı. Sistematik bir şekilde yapı yağmalandı. Yapıyı bir arada tutan ve ziyaret ettiğinizde dış traverten cephede göreceğiniz deliklerde bulunan metaller söküldü. Roma’da Vatikan’daki St. Peter Bazilikası’ndan tutun da Farnese Sarayı’na değin Kolezyum’dan malzeme kullanılmıştır. Bu yağmalama sonucunda Kolezyum’un güney dış halkasının yıkılmıştır. Yapının içinde asırlar boyunca dükkanlar ve atölyeler kuruldu ve insanlar barındı.

Yağmalama 17’inci ve 18’inci yüzyılda azaldı. 19’uncu yüzyılda ilk sistematik arkeolojik kazılar başlatıldı. Musollini’nin Faşist İtalya’sında da yapıya önem verildi ve İtalya’nın tekrar büyük Roma İmparatorluğu olma idealinin sembolü sayıldı. Kolezyum’daki son kapsamlı restorasyon 2006 yılında yapılmıştır.

Tarihçe bölümünü bitirirken şunu belirtmek istiyorum: Bugün dünya üzerinde herhangi bir ülkede idam cezası yasaklandığında ya da  kaldırıldığında Kolezyum’da bir meşale yakılmaktadır. Bir zamanlar ölümün ve idamın sembolü olan bu yapı bugün idam cezası karşıtlarının sembol yeridir.

Kolezyum’un Yeraltı Yapısı

Kolezyum’u bir sahne olarak düşünürsek; her şeyin hazırlandığı yer yani perde arkası Kolezyum’un yeraltı yapısıdır. Hypogeum olarak adlandırılmaktadır. Kolezyum’un inşaasını tamamlayan Titus’un oğlu imparator Domitian; Kolezyum’un tamamlanmasından 10 yıl sonra yeraltı düzenini inşaa etmiştir. Bu yeraltı düzeni sayesinde vahşi hayvanlar tutuldukları ve beslendikleri yerden arenaya çıkmakta aynı şekilde gladyatörler de arenaya çıkmaktadır. Arkeologlar burada bir asansör sisteminin kullanıldığından bahsetmektedir. Roma döneminde bu alan tamamen halka kapalıydı ve yüzlerce çalışanı vardı. Aşağıya yeraltı yapısının yeniden çiziminin ve şu anki halinin görsellerini koyuyorum:

Kolezyum'un Yer Altı Yapısı - Yeniden Çizim

Kolezyum’un Yer Altı Yapısı – Yeniden Çizim

Kolezyum'un Yeraltı Yapısı

Kolezyum’un Yeraltı Yapısı

Kolezyum'un yer altı yapısı -2

Kolezyum’un yer altı yapısı -2

Kolezyum’un arenası yeraltı düzenine yer altı düzeni de yakındaki gladyatör kışlasına/okuluna bağlıydı. Kolezyum’un çok yakınında yer alan bu gladyatör kışlasından/okulundan (Orjinal ismi Ludus Magnus’tur) gladyatörler tünel aracılığıyla yeraltı düzeneğine giriş yaparlardı. Kolezyum’a yapacağınız ziyarette imkanınız varsa bu kalıntıları da dışarıdan görün. Aşağıya gladyatör okulunun yeniden çiziminin ve şu anki halinin görsellerini koyuyorum:

Gladyatör Okulu ve Kışlası olarak adlandırılan Ludus Magnus'un yeniden çizimi

Gladyatör Okulu ve Kışlası olarak adlandırılan Ludus Magnus’un yeniden çizimi

Kolezyum'un yakınlarında bulunan Gladyatör Kışlası - Okulu - Ludus Magnus

Kolezyum’un yakınlarında bulunan Gladyatör Kışlası – Okulu – Ludus Magnus

Bu yeraltı düzeneğinin geçitleri ve bölümleri vardı. Yaşamın Kapısı olarak adlandırılan yerden gladyatörler arenaya girerlerdi, eğer hayatta kalırlarsa Saniarium adlı yerde tıbbi bakım görürlerdi. Ölüm Kapısı‘ndan ise ölü gladyatörler çıkarılırdı.

Bu alan 90’lara kadar ziyarete kapalıydı, çünkü yağmur durumunda ziyaret imkansız hale geliyordu. Ancak zamanla yapılan restorasyonlar sonucunda ziyarete açıldı. Ancak şunu belirtmem gerekir ki bu alana biletle ya da kendi başınıza girmeniz mümkün değil. Burayı görmek istiyorsanız bir tur satın almalısınız. Gece ya da gündüz ziyaret etmeniz mümkün. Bu konuyu sıradaki başlığım olan Kolezyum Bilet Türleri’nde işleyeceğim.

Kolezyum’un yer altı yapısı ile ilgili internette gezinirken çok güzel bir habere rastladım. Arkeologlar 1500 yıl sonra Kolezyum’un yeraltı düzeneğini tekrar kurup Kolezyum’un arenasına asansörle köpek çıkarmışlar. İzlemenizi öneriyorum: Link (tıklayınız).

Kolezyum Bilet Türleri

Bilet türleri ifadesinin sanıyorum bu kadar anlamı olduğu bir yer yok. Günde ortalama 25.000 kişinin (2018 verilerine göre bir yılda 7.4 milyon kişi girmiş.) girdiği Kolezyum’a girip baktığınızda önünüzdeki arenaya farklı, altınızdaki yeraltı yapısına farklı ve kafanızı kaldırıp yukarı seyir sıralarına farklı bilet türleriyle girilmektedir. Baştan belirteyim: Kolezyum’a giriş Roma İmparatorluğu’nun merkezi olan Roma Forum’unu Roma’nın kurulduğu Palatine tepesi ziyaretini de kapsıyor ve biletlerin geçerlilik süresi 2 gün.

Kolezyum Bilet Kuyruğu

Kolezyum Bilet Kuyruğu

Önce ücretsiz giriş imkanı var mı ondan başlayalım.

1-Ücretsiz Giriş: Louvre Müzesi‘nde olduğu gibi bir bileti iki kez kullanma şansınız olmadığını baştan belirtmek istiyorum. Ayın ilk pazar günü giriş ücretsizdir (çok uzun bir güvenlik kuyruğu vardır.) Engelliler için ve 65 yaş üstü AB vatandaşları için giriş ücretsizdir. (evrak sunmanız gerekir.) 18 yaş altı bireyler için (Vatandaşlığına bakılmaksızın) giriş ücretsizdir.

2- Kolezyum Öncelikli Giriş Bileti: Bu online bilet türü Kolezyum’un ortalama 1-1.5 saat sürecek bilet kuyruğuna girmeden yalnızca güvenlik kontrol sırasından geçerek girmenizi sağlar, fiziksel ortamda çıktısını almaya ya da başka bir şeye gerek yoktur, telefonunuzu okutup da geçebilirsiniz. Öncelikli giriş biletini Resmi web sayfası olan Coopculture’dan satın alabilirsiniz. Ancak belirtmem gerekir ki özellikle yaz aylarında resmi web sayfasında aylar öncesinden bu bilet tükenmektedir. Bu nedenle resmi web sayfası haricinde bu bilet türü için tüm dünyada tercih edilen 2 güvenilir site öneriyorum: birincisi Tiqets (tıklayınız) ikincisi ise  Getyourguide (tıklayınız)  .

Tiqets ve Getyourguide’ın fiyatları birbirine oldukça yakındır. Ancak özellikle turizm sezonunda her iki bilet & tur sitesini fiyat ve tarih açısından kontrol etmenizde fayda var. İçinde *aynı anda* 3.000 kişi bulunmasına müsaade edilen Kolezyum’un biletleri gişelere ilaveten internette pek çok ortamda sunulmakta ve bu limit bölüştürülmektedir. Zaman – Fiyat farklılıklarının nedeni budur. Şunu belirtmek istiyorum ki; özellikle turizm sezonunda; aynı gün ve izleyen gün için online bilet dahi bulunması çok zordur.

Eğer Kolezyum’un Arena bölümünü ya da yeraltını ziyaret etmeyi düşünmüyorsanız (izleyen maddelerde bu seçeneklerden bahsettim) ve de online bilet dahi bulamadıysanız ++ama mutlaka girmek istiyorsanız bir seçeneğiniz daha var:

2-b)Son Dakika Kolezyum Bileti: (tıklayınız) Aynı gün ve izleyen gün gibi bilet bulunamayan durumlar için satılan Kolezyum biletidir. Fiyatı normal hızlı giriş biletinden daha yüksektir. Bu bilet türü bazen doğrudan son dakika bileti olarak bazen de farklı aktiviteler ile kombine edilerek satışa sunulmaktadır.

Burada Roma Pass’a kısaca değinmek istiyorum, bilgi kirliliği var.

İnternet üzerindeki neredeyse tüm Türkçe bilgi kaynaklarında Roma Pass ile Kolezyum’a giriş yapılabildiği yazmakta ancak bu bilgi artık yanlış. Roma Pass ile Kolezyum’a giriş yapmak için rezervasyon yapmak ve ilave ücret ödemek gerekmektedir. Doğrudan giremezsiniz. Roma Pass’ın sitesinde reservation kısmının 7.3üncü bendinde Kolezyum,Borghese Galerisi ve Domus Romane için rezervasyon gerekli olduğu yazıyor. (Bununla ilgili olarak ünlü tur rehberi Rick Steves de duyuru yaptı Bkz: Kaynak

Bu kartın 2 seçeneği vardır 48 saat geçerli olanı ve 72 saat geçerli olanı. 48 saatlik olanında bedava toplu taşıma + 1 müze girişi, 72 saatlik olanında bedava toplu taşıma + 2 müze girişi. Bu müzelere Kolezyum ve Vatikan Müzeleri dahil DEĞİLDİR. 

c) (TAVSİYE ETTİĞİM) Kolezyum Arena Bileti (tıklayınız): Gladyatörlerin dövüştüğü alana; yani arenaya; çıkma  istiyorsanız bu bileti almak zorundasınız. Bu biletle Kolezyum’a sıra beklemeden girebilir ve arena’ya çıkma deneyimini yaşayabilirsiniz. Bu biletle rehberli tura yakın bir deneyim yaşama şansınız oluyor.

Bu biletin fiyatı normal hızlı giriş biletinin fiyatından 10-12 euro kadar fazladır.

d) Kolezyum Hızlı Giriş + Arena + 1.5 saat rehberli tur (tıklayınız): Yukarıda değindiğim arena biletinden yaklaşık 17-20 Euro fazla ödeyerek 3 saatlik rehberli Kolezyum turu alabilirsiniz. Kolezyum’a ilave olarak Roma Forumu ve Palatine Tepesi’ni rehber eşliğinde geziyorsunuz. Turun yorumları olumlu.

e) Kolezyum Hızlı Giriş +Yer Altı Turu + Arena (tur seçenekleri için tıklayınız): En kapsamlı Kolezyum turu budur. Kolezyum’un yeraltı bölümüne girip arenaya çıkabiliyorsunuz. Kolezyum’un yeraltı yapısı bölümünde de anlattığım gibi yeraltına tur harici başka bir opsiyonla giriş yapılmıyor. Fiyatı genellikle 90-110 euro civarında olmakla birlikte Tiqets sitesinde de alternatifleri mevcut.  Eğer Kolezyum’un yeraltına tur alacaksanız hava durumunu kontrol etmenizde fayda var. Yağışlı ve nemin yüksek olduğu günlerden uzak durun çünkü nefes almak ve gezmek yağışlı günlerde zorlaşabiliyor hatta yoğun yağışlı günlerde turlar iptal edilebiliyor. Bu nedenle bu tur seçeneğini düşünüyorsanız yağışlı günlerden uzak durmanızı öneririm.

f) Kolezyum ve Belvedere (Kolezyum’un 4’üncü ve 5’inci katı) Turu: Kolezyum’a gittiyseniz ve 48 metre yüksekliğindeki bu yapının en üst katları olan 4’üncü ve 5’inci katlarına çıkmak istiyorsanız bu tur biletini almanız gerekmektedir. Tur kapsamında satılıyor ve arena bölümünü ziyareti de kapsıyor. Bu tur biletiyle Kolezyum’un yer altı haricinde tüm bölümlerini ziyaret etme imkanınız oluyor.

g) Domus Aurea (Nero’nun Altın Evi) Bileti: (tıklayınız) Yazının girişinde bahsettiğim ve Kolezyum’a oldukça yakın olan  Nero’nun altın evi son yıllarda ziyarete açıldı. Başınızda kask ile bu sarayın kalıntılarını gezebiliyorsunuz.  Çok güzel bir deneyim olabilir. Ancak Nero’nun Altın evi sadece cumartesi günleri ziyarete açık; yani sadece bugüne rezervasyon yapabilirsiniz. Ziyaret tarihlerinize uygun düşüyorsa ve yer bulabilirseniz değerlendirebilirsiniz.

Diğer Tur Seçenekleri:

Kolezyum, Roma Forumu ve Palatine tepesi İmparatorluk forumlarıyla Roma’nın özünü teşkil ediyor. Roma’yı Roma yapan bir burasıdır bir de Vatikan. Bu bölge için sıralasınız 1000 tur yazabilirsiniz. Turlar başta İngilizce olmak üzere bir çok dilde tertip ediliyor. Maalesef bu diller arasında Türkçe yok. Zaten Roma’da yaşayan ve Türkçe bilen bildiğim kadarıyla sadece 2 kişi var. Yukarda saymış olduğum Kolezyum Biletleri ve Kolezyum turlarına ilaveten birkaç tur önerecek olursam bunlar;

Roma Forumu'na bir bakış. Ön planda görülen yapının adı Saturn Tapınağıdır.

Roma Forumu’na bir bakış. Ön planda görülen yapının adı Saturn Tapınağıdır.

Roma'nın kurulduğu Palatine Tepesinden Roma Forumu ve Kolezyum'a Kuşbakışı

Roma’nın kurulduğu Palatine Tepesinden Roma Forumu ve Kolezyum’a Kuşbakışı

Kolezyum - Gece

Kolezyum – Gece

Kolezyum Yakınında Gezilecek Yerler:

Kolezyum daha önce bahsetmiş olduğum gibi Roma’nın kalbinde yer alıyor. Dolayısıyla etrafta gezilecek çok yer var.

Bunları liste şeklinde veriyorum:

  • Konstantin Takı: Bu zafer takı hakkında bir yazı yazdım. Kolezyum’un hemen yanıbaşındadır. Girişi herhangi bir ücrete tabi değildir. İmparator Konstantin’in zaferini kutlama adına Roma Senatosu tarafından dikilmiştir.
  • Domus Aurea (Nero’nun Altın Evi): Burayı birden fazla kez anlattım. Tekrar değinmiyorum. Girişine sadece haftasonları izin veriliyor. Sevdiklerinizle birlikte güzel bir yeraltı deneyimi olabilir.
  • Roma Forumu: Roma İmparatorluğu’nun kalbidir. İçinde sayısı yirmiye yakın tapınak, sütun, zafer takı var. Kolezyum’a aldığınız hızlı giriş bileti buraya da hızlı giriş imkanı tanıyor. Bu yapılar hakkında bilgi edinip gezinin. (Yapılar hakkında Türkçe bir çalışma hazırlığım var. Yayınlayınca paylaşacağım.)
  • Capitoline Müzesi ve Tepesi: Roma’nın ilk kurulduğu arkeolojik alandır. Capitoline Müzeleri bu bölgededir ve Kolezyum’a çok yakındır. Dünyanın en eski müzesi unvanını taşıyan bu müzeyi imkanınız varsa muhakkak gezin.
  • İmparatorluk Forumları: Roma Forumu’nun hemen yanı başında bulunmaktadır. Ayrıca buraya yakın konumda İmparator Trajan’ın Market yapısını, muhteşem Trajan Sütunu’nu görmeden geçmeyin. Özellikle Trajan Sütunu’na hayran kalacağınızı garanti edebilirim. Ayrıca Trajan’ın Market yapısında bir müze bulunmaktadır bu müzeyi de ziyaret edebilirsiniz.
  • Piazza Venezia (Venezia Meydanı): Burada yer alan ve İtalya’nın ilk kralı Kral Emmanuel II’ye adanan anıt gözünüzü kamaştıracak. Fotoğraf çekmek için çok güzel bir nokta olabilir. Bu meydan civarında yer alan antik San Marco Kilisesi de ziyaret edilebilir.

Eğer Roma’yı ziyaret ediyorsanız bence Kolezyum’la birlikte görmeniz gereken diğer en önemli alan Vatikan Müzeleri’dir. Bu iki yere bir gününüzü ayırın. Borghese Galerisi, Pantheon, Navona Meydanı, Trevi Çeşmesi, Aziz Angelo Kalesi, Roma Ulusal Müzesi, İspanyol Merdivenleri gibi yerleri de ilave olarak ekleyebilirsiniz. Ayrıca Trastevere bölgesine yarım gününüzü ayırarak burada birbirinden güzel İtalyan yemeklerini tadabilir, Roma sokaklarında güzel bir gezi düzenleyebilirsiniz. Roma için dolu dolu bir gezinin en az 3 gün olacağı kanaatindeyim.

Kolezyum’u Ne Zaman Ziyaret Etmeli:

Kolezyum yılbaşı haricinde yılın her günü açık. Kapalı olduğu bir gün yok. Roma seyahati için kalabalığın daha az yoğun olduğu aylar bahar aylarının başları. Mayıs ideal olabilir. Ama turizm sezonunda geldiyseniz yoğun yerleri ziyaret ederken saatinizi iyi ayarlarsanız geziniz daha keyifli geçecektir.

Saat olarak sabah erken saatleri ya da kapanışa yakın bir saati seçebilirsiniz. (Son giriş yapının kapanmasından 1 saat önce yapılmaktadır.) Kolezyum’un en yoğun olduğu saatler öğleye doğru ve hemen öğleden sonralarıdır. Kolezyum biletinizi alırken bu hususlara dikkat edin.

Kolezyum’a Ulaşımı Nasıl Sağlarım?

Kolezyum Roma Forum’un güneydoğusunda yer almaktadır. Resmi adresi: 00184 Roma, Piazza del Colosseo 1 olarak geçiyor. Toplu taşıma araçları kullanılmak istenirse Metro B hattını kullanın ve Colesseo İstasyonunda inin.

Colosseo Metro İstasyonu

Colosseo Metro İstasyonu

Roma içinde gezen turistler için Kolezyum çok kolay ulaşım imkanına sahip. Eğer ki Kolezyum ziyareti için Navona Meydanı’ndan veya Pantheon ya da yakın çevresinden gelinecekse yürüyüş mesafesi olarak 15 – 20 dakika sürmektedir.

Eğer Roma – Termini Tren İstasyonu’ndan gelinecekse  yürüyüş mesafesi yaklaşık 10 dakikadır. Eğer havaalanından gelecekseniz yaklaşık 6-7 euro’ya minibüsler ile Kolezyum yakınında inebilirsiniz.

Kolezyum’a Yakın Oteller

Kolezyum’a yakın oteller şunlar (ismen belirtiyorum): Domus Colosseo, Easy Budget Colosseo, Colosseo Dolce Casa, Colosseo Guesthouse, EnzHouse, I Fotografi al Colosseo, Buongiorno Colosseo, Charmsuite Piranesi, Le Piazze di Roma Home Colosseo, Fiori House, Eve Penthouse Colosseo, Monti Colosseum Apartment.

Bu yazımda Kolezyum, Kolezyum’un Tarihçesi, Kolezyum Giriş Bileti, Kolezyum Arena Bileti, Kolezyum Giriş Ücreti, Kolezyum Bilet Türleri, Online Kolezyum Bileti Nasıl Alınır? gibi konularda sizlere yardımcı olmaya çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Yazar Hakkında

Ferhat Gökçe

Yorumlar

  • Faydali yaziniz icin cok tesekkurler! Biz 30 Nisan’da Roma’ya gelecegiz. Gezebilecegimiz her yeri gezmek istiyoruz fakat ertesi gun 1 Mayis. 1 Mayis’da Kolezyum ve Vatikan Muzelerinin durumu nasil olur? Bilgi verebilir misiniz?

  • Gişeden sabah erken saatlerde bilet almayı düşünüyoruz. Alacağımız bilet forumu ve palatine tepesini de kapsar mı? Yoksa gişeden de ayrı bilet türleri almak gerekiyor mu?

  • Merhaba,
    Öncelikle çok teşekkürler. biz 2 kişilik roma pass with reservation alacağız ancak 7 yaşındaki çocuğumuz için rezervazyonu nasıl yapacağız anlayamadım?

Yorum Yaz